Tobaksspinnarstämman - kurser & program

Välkommen till Tobaksspinnarstämman i Nås. Träffpunkten för alla vänner av Västerdalsmusik! Tobaksspinnarstämman har ett digert kursprogram och du kan kombinera flera kurser.

KURSER – anmälan sker här!

Lördag 2 juli 09:30-12:00

Låtkurs: Jonas Åkerlund kommer att lära ut låtar från Västerdalarna. Vi kommer att jobba med att förstå de olika rytmtyperna i den här stilen, och med den fiolteknik som behövs för att hitta karaktären. Tillsammans plockar vi ihop en verktygslåda för att slipa fram skärpan i de enklare låtarna, och linjerna i de knivigare. Om du spelat mycket Västerdallåtar innan kommer kanske någon låt du känner sedan innan få en ny infallsvinkel. Kursen är öppen för alla melodiinstrument men kommer att utgå från Jonas fiolspel. Jonas är en van lärare och utlärningen sker på gehör.

Låtkurs: Mats Edén kommer att lära ut låtar från Arvikatrakten efter spelmannen Magnus Olsson som Övergaard tecknade upp juli 1898. Samma år föddes spelmannen Oskar Andersson från Mangskog. Yngst i en skara av åtta barn. Det blir en del av hans låtar också. Samt att jag kryddar på med några ur min egen fatabur av låtar jag gjort. https://www.matseden.se/

Lördag 2 juli 13:00-15:30

Låtkurs: Mats Edén – se ovan.

Låtkurs: Jonas Åkerlund – se ovan

Söndag 3 juli 09:30-12:00

Låtkurs: Zara Helje är en av Sveriges mer namnkunniga riksspelmän med en bred repertoar av låtar från Västerdalarna, Särna och det norska Österdalarna. Hennes kraftfulla spel har gjort henne till förebild för många yngre spelmän. Zara är utbildad vid Musikhögskolan och bor sedan många år i Lima, där hon är verksam som lärare och frilansande musiker. Hon medverkar på skivor som Kurbits och Smedjelåtar. Zara Helje spelar ofta tillsammans med Kalle Almlöf och hon är ledare för Malungs spelmanslag och har gått till historien som den första som spelade till dans i Nås kyrka.

Danskurs: Jonas Åkerlund (se ovan) & Perjos Lars Halvarsson kommer från en gammal spelmanssläkt från Lima. Han är en omtyckt lärare både i sång, fiolspel och dans. På denna kurs kommer han att lära ut en springlek som dansas i hans hemby och i närliggande socknar i norra västerdalarna.

Söndag 3 juli 13:00-15:30

Låtkurs: Anders Norudde är folkmusiker och instrumentmakare. Han är välbekant genom grupper som Hedningarna och Blå Bergens Borduner. Redan tidigt utvecklade han ett intressera för ålderdomliga instrument som säckpipa och moraharpa och har ett djupt rotat intresse för den västerdalska och värmländska musiken. Han har en rad skivor bakom sig där han spelar allt från personlig traditionsmusik till nyskapande folkhousmusic. På denna kurs kommer Anders lära ut låtar från östra Värmland, västerdalarna och säkert slinker någon egen låt med i buketten.

Danskurs: Mats Edén (se ovan) & Klas af Edholm är en mästare på mungiga och spelar ofta till dans på detta ovanliga instrument. Men han är också utbildad danspedagog med inriktning mot västsvenska danser som springlek och halling. Han är känd för att leka fram dansen på ett sätt som gör att man som kursdeltagare plötsligt virvlar fram i en helt obegriplig snurr utan att veta vad man egentligen gör. Det känns som första gången man lärde sig cykla ungefär. Men ta det lugnt på hallingkursen. Är du otränad lär du helt säkert få träningsvärk. Så här skriver Klas: ​​”Under kursen går vi grundligt igenom hallingdansen och tar oss vidare allt efter uthållighet och intresse. Inga förkunskaper krävs, men det kommer finnas utrymme för alla att bredda sitt hallingdansande. Halling är en solodans med mycket lekfullhet och improvisation. Det finns något att hämta för alla. Den har historiskt sett haft en stark förankring i Västerdalarna och Norge och bygger på ett tätt samspel mellan musiker och dansare.”

Måndag 4 juli 09:30-12:00

Låtkurs: Zara Helje – se ovan

Sångkurs: Olivia Lagerberg spelar till vardags både fiol och sjunger. Hon har rötterna i Malung och utbildar sig just nu till musiklärare på musikhögskolan Ingesund i Värmland. Så här presenterar hon sin kurs: “Välkommen till sångkurs på Tobakspinnarstämman! Ni kommer att få lära er några sånger, enkla arr och kanske en och annan bit på malungsmål. Kursen vänder sig till alla som är sugna på att sjunga, oavsett tidigare vana.

Måndag 4 juli 13:00-15:30

LåtkursMatts Arnberg är uppvuxen i Dala-Floda, utbildad violinist och har under många år suttit i hovkapellet. Men som pojk lärde han sig traditionsspel av Tillmännen. Detta spel har han utvecklat och förfinat under hela sin karriär och det är inte för inte han mottagit Zornmärket i guld. På denna kurs ska Matts lära ut låtar efter Frisell som är en av södra västerdalarnas största spelmän genom tiderna.

Måndag 4 juli 15:30-17:30

Låtkurs: Joel Bremer har gått på djupet inom flera svenska folkmusiktraditioner. Han har spelat med Ole Hjorth,  Sparf Anders och Pers Hans. Men den här kursen kommer naturligtvis att fokusera på Västerdalmusik. I 20-årsåldern lärde Joel känna Wille Toors, och kort därefter Hans Lisper, i Malung. De gjorde, på olika sätt, djupt intryck och idag är Joel en av ytterst få som spelar deras säregna musik. Han har även spelat med Kalle Almlöf och Anders Rosén – även de stora förebilder. Joel hörs ofta i samspel med Simon Simonsson och är utbildad musiker och fiollärare på musikhögskolan i Stockholm

Övrigt program

Fredag 1 juli
19:00 Spelmanspub på Bistro Nederborg

Lördag 2 juli
18:30 – Välkomstkonsert med visor och låtar från Nås med omnejd. Ordenshuset
Kväll – Danskväll med polskeakut och spellista
22:00  – Sena timmen: Intimkonsert på Dåppgården, Mats Edén och Anders Norudde

Söndag 3 juli
18:30 Stora lärarkonserten, Nås kyrka
19:30 Kyrkkaffe i Ordenshuset
Kväll – Danskväll med polskeakut och spellista
20:00-22:00 Visstuga Linnea, Anna och Olivia, Nåsgården
22:00 Skivsläpp och Lejsmekonsert: Anders Rosén och Jonas Åkerlund, Ordenshuset

Måndag 4 juli
18:00 Stämman med uppspel, Ordenshuset. Spelmanslag, kolbullar & dans till spellista
20:00-22:00  Visstuga Linnea, Anna och Olivia, Nåsgården

Läs hela Tobaksspinnarstämmans program här!

Ett evenemang under Stämmoveckan