Foto på Utanåker bystuga

Bystugedans i Utanåker med Gålmilla

I Utanåker ligger bystugan med bästa dansgolvet, säger arrangören i varje fall, så åk dit och provdansa. Utanåker ligger i södra Rättvik och där finns en stark spelmanstradition med kända spelmän som Höök Olle, Minu Lars, Funk Olle, Funk Anders, Blånn Olle, Snygg Olle, Hjerp Far, Anders Hjelte, Werkmäst Hans m.fl. För musiken denna kväll svarar Gålmilla, en grupp spelmän välförankrade  i traditionen. Gålmilla har spelat ihop sen 1991 och mycket till dans.

Bystugan är inte så stor så det är bra att vara ute i tid för att vara säker på att få plats. Vi hoppas att det ska fungera till allas belåtenhet men det är premiär för dans i stugan i samband med ett större arrangemang som Stämmoveckan.

Jan Gustafsson i Gålmilla berättar: ”Gålmilla föddes en fredagkväll i maj-91 när vi fick för oss att gå runt i byn och spela för grannarna. Då sa Svenerik att ’så här gjorde man förr, innan tv fanns, man gick gålmilla (mellan gårdar)’ därav namnet. Av ursprungsgänget är fyra döda och ett par har slutat. Men många har tillkommit och idag är vi 16 spelmän som träffas regelbundet och 2 som kommer sporadiskt.”

Fika kommer att finnas att köpa.

Entré: 150 kr betalas på plats.Arrangör:  Utanåkers bystugeförening

Stämmoveckan LogoEtt evenemang under Stämmoveckan