Foto på Grovt & grant, Foto Peter Bothén

Grovt & grant - folkmusikalisk kammarmusik

Grovt & grant bildades som en hyllning till den välkända folkmusikern Ellika Frisell, som hösten 2021 tilldelades stora folkmusikpriset i samband med Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum. Frisell hade under många år haft en idé om en ensemble innehållande alla stråkfamiljens instrument, där det unisona låtspelet i flera oktaver stod i fokus. Denna idé tog initiativtagaren Mikael Marin fasta på och satte samman en ytterst vältalig grupp svenska folkmusiker. Framträdandet blev oerhört lyckat och känslan var förstås att detta var starten på något mycket spännande.

Emma Reid – fiol

Stjärna i den unga spelmansgenerationen. Emmas personliga spelstil och förmåga att tala genom fiolen gör henne till en enastående musiker. Numera även efterträdare till Frisell på Kungl. Musikhögskolan.

Sven Ahlbäck – fiol

Fastnade för krokiga Gästrikelåtar fulla med kvartstoner efter släkten Jernberg redan på 1960-talet och har inte släppt det än. Hans spel har inspirerat och influerat åtskilliga unga spelmän både som artist och pedagog.

Mikael Marin – violoncello da spalla

Stilbildare och utbildare! Med sina 40 år som turnerande musikant i gruppen Väsen har Mikael satt djupa avtryck i folkmusikgenrens själ.

Svante Söderqvist – kontrabas

Sedan två decennier har han kommit att räknas som en av landets främsta jazzbasister, på senare tid även debutant som soloartist. Med sitt breda genre-kunnande, på både kontrabas och cello, rör han sig sömlöst mellan jazz, svensk folkmusik och klassik musik.

Kl 14.30 Fri entré – men ska du på konserten ska du betala för den. 

Ur Arkivet med Emma Reid och John-Francis Goodacre

Hur finner man inspiration i folkmusikarkiv? Vilken betydelse har gamla inspelningar för en nutida musiker? Och var kan man själv ta vägen för att hitta pärlor i arkivet? 

Emma Reid, aktuell med gruppen Grovt och Grant, samtalar med Folkmusikens hus arkivarie John-Francis Goodacre om arkivinspelningarna som har haft störst betydelse för hennes musicerande. En enastående chans att höra Emma spela och berätta, lyssna på inspelningar av äldre traditionsbärare och få en introduktion till arkivdatabasen Webbfiol.

Välkommen till ett intimt artistsamtal med fokus på arkivets roll som inspirationskälla

Ett evenemang under Stämmoveckan i samarbete med studieförbundet Bilda