Klabblåten

Vad är Klabbe och hur låter det? Stiftsgården i Rättvik uppmärksammar Rättviks egen nationalrätt under Stämmoveckan – Klabbe! Och självklart får du lära dig spela Klabblåten!

Klabbe är en festlig delikatess från byarna runt Rättvik. Maträtten, som traditionellt äts i januari och februari, består av en slags plättar som serveras med rimmat fläsk, sås av messmör och ibland även lingonsylt. Historien berättar att det efter jul och nyårshelgerna var ont om mat när ungdomarna ville samlas till fest. Det som fanns att tillgå kombinerades ihop till en ny rätt – Klabbe. Att samlas för att äta klabbe blev snabbt en populär tradition och maträtten kom att betraktas som en delikatess.

Självklart finns det en låt till maträtten – Klabblåten. Vill du lära dig spela den har du möjlighet till detta på Stiftsgården klockan 10.00-11.30. Utlärningen sker på gehör av en riksspelman från trakten som älskar klabbe! Ingen anmälan krävs – det är bara att komma förbi. Efter utlärningen går de som vill till Stiftsgårdens lunchservering och äter klabbe.