Foto från Tobaksspinnarstämmans dansgolv

Tobaksspinnarstämman 2023

Välkommen till Tobaksspinnarstämman. I Nås får du sång, dans och spel. Kurser och konserter. Spelmanspub. Sopplunch, visstuga och kvällsservering. Springlek, bakmes och halling. Kolbullar. Nattliga bad i Västerdalälven. Myggfri romantik på Sandnäsudden. Det magiska köket och alla musikaliska möten. Gammelspel och modernism.

Hela programmet ligger längre ned på sidan. Här är en presentation av kurserna:

KURSER 2023

Joel Bremer Måndag 3/7 12:30-15:00

Joel Bremer har gått på djupet inom flera svenska folkmusiktraditioner. Han har spelat med Ole Hjorth,  Sparf Anders och Pers Hans. Men den här kursen kommer naturligtvis att fokusera på Västerdalsmusik. I 20-årsåldern lärde Joel känna Wille Toors, och kort därefter Hans Lisper, i Malung. De gjorde, på olika sätt, djupt intryck och idag är Joel en av ytterst få som spelar deras säregna musik. Han har även spelat med Kalle Almlöf och Anders Rosén – även de stora förebilder. Joel hörs ofta i samspel med Simon Simonsson och är utbildad musiker och fiollärare på musikhögskolan i Stockholm.

Mats Edén Lördag 1/7 13:00-15:30

Välkomna till min spelkurs på Tobaksspinnarstämman i Nås. Jag tänkte att utifrån både mina egna låtar såväl som traditionella arbeta med olika typer av omstämningar och i dessa finna de samklanger som kan uppstå. Vidare vill jag visa på de möjligheter som ryms inom variation av intonation  – blåtoner – och ornament och dynamik. 

Mattias Helje Söndag 2/3 13:00-15:30

På denna kurs kommer musiken från Lima i norra Västerdalarna att stå i centrum. Det är typisk gränstraktsmusik i skärningspunkten mellan Dalarna och Norge. Friska springlekar och dansanta hallingar. Mattias Helje är en av våra mest färgstarka spelmanskaraktärer, uppskattad kursledare och dansspelman både i Sverige och Norge. Han bor i Lima där han vid sidan om spelmanssysslan är verksam som smed. Hans musik kan avlyssnas på en rad CD- skivor.

Olivia Lagerberg Måndagen 3/7 09:30-12:00

Olivia Lagerberg spelar till vardags både fiol och sjunger. Hon har rötterna i Malung och utbildar sig just nu till musiklärare på musikhögskolan Ingesund i Värmland.

Så här presenterar hon sin kurs: “Välkommen till sångkurs på Tobakspinnarstämman! Ni kommer att få lära er några sånger, enkla arr och kanske en och annan bit på malungsmål. Kursen vänder sig till alla som är sugna på att sjunga, oavsett tidigare vana.”

Anders Norudde Måndagen 3/7 09:30-12:00

Anders Norudde är folkmusiker och instrumentmakare. Han är välbekant genom grupper som Hedningarna och Blå Bergens Borduner. Redan tidigt utvecklade han ett intresse för ålderdomliga instrument som säckpipa och moraharpa och har ett djupt rotat intresse för den västerdalska och värmländska musiken. Han har en rad skivor bakom sig där han spelar allt från personlig traditionsmusik till nyskapande folkhousmusic. På denna kurs kommer Anders lära ut låtar från östra Värmland, västerdalarna och säkert slinker någon egen låt med i buketten.

Ester Thunander Söndag 2/7 09:30-12:00

Ester är spelman från Skåne som uttrycker sitt breda traditionsintresse på både fiol och hardingfela. Denna låtkurs kommer att röra sig runt delar av hennes norska och västsvenska repertoar som innefattar springleik, pols, springar, gangar, halling m.m. Det blir olika fiolstämningar, taktarter och dubbelgrepp!

Jonas Åkerlund Lördag 1/7 09:30-12:00

Jonas Åkerlund kommer att lära ut låtar från Västerdalarna. Vi kommer att jobba med att förstå de olika rytmtyperna i den här stilen, och med den fiolteknik som behövs för att hitta karaktären. Tillsammans plockar vi ihop en verktygslåda för att slipa fram skärpan i de enklare låtarna, och linjerna i de knivigare. Om du spelat mycket Västerdallåtar innan kommer kanske någon låt du känner sedan innan få en ny infallsvinkel. Kursen är öppen för alla melodiinstrument men kommer att utgå från Jonas fiolspel. Jonas är en van lärare och utlärningen sker på gehör.

Priser: En kurs kostar 300 kronor. Två får du för 500 kronor. Paketpris om sex kurser 1300 kronor. (1200 för studenter och arbetslösa.)

Vi möts i Ordenshuset 09:00 lördag, söndag och måndag för välkomstfika och registrering. I mån av plats går det då också att på plats anmäla sig till kurserna. Vegetarisk sopplunch med nybakat bröd serveras varje dag i Ordenshuset till en kostnad av 80 kronor. Frukt och kaffe och en kaka ingår så klart.

 

Stämmoprogrammet i sin helhet:

Fredag 30 juni
19:00 Spelmanspub på Bistro Nederborg

Lördag 1 juli
18:30 – Välkomstkonsert med visor och låtar från Nås med omnejd. Ordenshuset
Kväll – Danskväll med polskeakut och spellista
22:00  – Sena timmen: Finlir på Dåppgården 

Söndag 2 juli
18:00 Stora lärarkonserten, Nås kyrka
19:00 Kyrkkaffe i Ordenshuset
Kväll – Danskväll med polskeakut och spellista
20:00-22:00 Visstuga Linnea, Anna och Olivia, Nåsgården

Läs hela Tobaksspinnarstämmans program här!

Ett evenemang under Stämmoveckan