Header för Tobaksspinnarstämman

Tobaksspinnarstämman 2024

Välkommen till Tobaksspinnarstämman. I Nås får du sång, dans och spel. Kurser och konserter. Spelmanspub. Sopplunch, visstuga och kvällsservering. Springlek, bakmes och halling. Kolbullar. Nattliga bad i Västerdalälven. Myggfri romantik på Sandnäsudden. Det magiska köket och alla musikaliska möten. Gammelspel och modernism.

Hela programmet ligger längre ned på sidan. Här är en presentation av kurserna:

KURSER I LÅTSPEL 2024

Jonas Åkerlund Lördag 29/6 09:30-12:00

Jonas Åkerlund kommer att lära ut låtar från Västerdalarna. Vi kommer att jobba med att förstå de olika rytmtyperna i den här stilen, och med den fiolteknik som behövs för att hitta karaktären. Tillsammans plockar vi ihop en verktygslåda för att slipa fram skärpan i de enklare låtarna, och linjerna i de knivigare. Om du spelat mycket Västerdallåtar innan kommer kanske någon låt du känner sedan innan få en ny infallsvinkel. Kursen är öppen för alla melodiinstrument men kommer att utgå från Jonas fiolspel. Jonas är en van lärare och utlärningen sker på gehör.

Zara Helje Lördag 29/6 13:00-15:30

Zara Helje är en av Sveriges mer namnkunniga riksspelmän med en bred repertoar av låtar från Västerdalarna, Särna och det norska Österdalarna. Hennes kraftfulla spel har gjort henne till förebild för många yngre spelmän. Zara är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm och bor sedan många år i Lima, där hon är verksam som fiollärare och frilansande musiker. Hon medverkar på skivor som Kurbits och Smedjelåtar. Zara Helje spelar ofta tillsammans med Kalle Almlöf och hon är repetitör i Malungs spelmanslag och har gått till historien som den första som spelade till dans i Nås kyrka.

Mattias Helje Söndag 30/6 09:30-12:00

På denna kurs kommer musiken från Lima i norra Västerdalarna att stå i centrum. Det är typisk gränstraktsmusik i skärningspunkten mellan Dalarna och Norge. Friska springlekar och dansanta hallingar. Mattias Helje är en av våra mest färgstarka spelmanskaraktärer, uppskattad kursledare och dansspelman både i Sverige och Norge. Han bor i Lima där han vid sidan om spelmanssysslan är verksam som smed. Hans musik kan avlyssnas på en rad CD- skivor.

Mats Edén  Söndag 30/6 13:00-15:30

Kursen kommer att inriktas på repertoaren efter Arvikaspelmannen Magnus Olsson (1824-1910) utifrån de uppteckningar som Einar Övergaard gjorde sommaren 1898. Från cirka 1975 fram till 1978 arbetade jag tillsammans med Inger och Leif Stinnerbom med att rekonstruera och tolka den äldre polskedansen som återspeglas i låtarna, eller lekarna, efter Magnus Olsson.

Vår främste ciceron in i den gånga tidens musikliv runt Mangskog, Oskar Andersson (1898-1986) kände igen tongångarna när vi spelade för honom vår tolkning av musiken efter Magnus Olsson. Han sa att det var den polskan de äldre dansade och han kallade den för nigande polska. Hans kamrater och han själv dansade en annan version, snabbare och rakare i takten.

Jag kommer att jobba med omstämningar som AEAE och A -bas, dock utgående från A=G, alltså nedstämt en helton ner. Vidare kommer jag ta upp några tips om stråkföring och hur att få ett lugnt flöde i spelet. Samt att allt spel utgår ifrån bordunspelet eller flersträngsspel.

Joel Bremer Måndag 1/7 09:30-12:00

Joel Bremer har gått på djupet inom flera svenska folkmusiktraditioner. Han har spelat med Ole Hjorth, Sparf Anders och Pers Hans. Men den här kursen kommer naturligtvis att fokusera på Västerdalsmusik. I 20-årsåldern lärde Joel känna Wille Toors, och kort därefter Hans Lisper, i Malung. De gjorde, på olika sätt, djupt intryck och idag är Joel en av ytterst få som spelar deras säregna musik. Han har även spelat med och lärt sig av Kalle Almlöf och Anders Rosén. En nära spelkompis är förebilden Simon Simonsson, med tradition från Älvdalen. Joel kommer att lära ut låtar han har i tradition efter sina “gubbar.”

 

KURS I FOLKLIG SÅNG 2024

Agneta Stolpe Måndagen 1/7 kl 09:30-12:00.

Viskurs – En liten fågel: Agneta Stolpe

Agneta Stolpe är vokal folkmusiker från Äppelbo med trall, visor och vallmusik i bagaget. Efter några års uppehåll är hon tillbaka på Tobaksspinnarstämman och delar gärna toner och texter med dig.

På kursen, med rösten som instrument, sjunger vi visor av skilda slag med det gemensamt att alla har en fågel i texten. Det kan dyka upp gökar, duvor, kråkor, lärkor, tranor och annat. Med hjälp av visorna utforskar vi röst, tonalitet, ornament, rytmik och variation i uttrycket.

KURSER I DANS 2024

Linnea Redblad

Lördag  29/6 09:30-12:00 Västerdalspolska (Spelman: Zara Helje)

Lördag  29/6 13:00-15:30 Springlek/bakmes (Spelman Jonas Åkerlund)

Söndag 30/6 09:30-12:00 Springlek/bakmes, fördjupning (Spelman Mats Edén)

Söndag 30/6 13:00-15:30 Halling (Spelman: Mattias Helje)

Linnea Redblad är verksam som danspedagog, dansare. Hon är utbildad på Stockholms Konstnärliga Högskola med inriktning folkdans, samt på Eric Sahlström Institutet. Hon har även en musikalisk bakgrund med utbildning i vissång på Malungs folkhögskola samt fristående kurser i Nordisk Folksång, Kulning och trall/spel till dans på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och sjunger gärna i samband med dans.

Linnéa kommer att ge kurs i västerdalspolska, springlek, bakmes och inspiration för att improvisera halling på dansgolvet.

Hon brinner för att samarbete och kommunikation i dansen, och utforskar det gärna via samspelet mellan dans och musik. Kurserna vänder sig till alla som är intresserade av att dansa oavsett erfarenhet sen innan. Vi slipar både grunder och ger utrymme till fördjupning och övning för de som har dansat förr. Ta med bekväma dansskor och vatten att dricka.

Priser: En kurs kostar 300 kronor. Två får du för 500 kronor. Paketpris om sex kurser 1300 kronor. (1200 för studenter och arbetslösa.)

Vi möts i Ordenshuset 09:00 lördag, söndag och måndag för välkomstfika och registrering. I mån av plats går det då också att på plats anmäla sig till kurserna. Vegetarisk sopplunch med nybakat bröd serveras varje dag i Ordenshuset till en kostnad av 80 kronor. Frukt och kaffe och en kaka ingår så klart.

FÖREDRAG 2024

Matts Arnberg är uppvuxen i Dala-Floda, utbildad violinist och har under många år suttit i hovkapellet. Men som pojke lärde han sig traditionsspel av Tillmännen. Detta spel har han utvecklat och förfinat under hela sin karriär och det är inte för inte han mottagit Zornmärket i guld. Under detta föredrag kommer Matts att berätta om sitt möte med Tillmännen, visa bilder och spela låtar han lärt i tradition.

Stämmoprogrammet i sin helhet:

Fredag 28 juni
19:00 Spelmanspub på Bistro Nederborg

Lördag 29 juni
18:30 – Välkomstkonsert med visor och låtar från Nås med omnejd. Ordenshuset
Kväll – Danskväll med polskeakut och spellista
22:00  – Sena timmen: Finlir på Dåppgården 

Söndag 30 juni
18:00 Stora lärarkonserten, Nås kyrka
19:00 Kyrkkaffe i Ordenshuset
Kväll – Danskväll med polskeakut och spellista
20:00-22:00 Visstuga Linnea, Anna och Olivia, Nåsgården

Läs hela Tobaksspinnarstämmans program här!

Ett arrangemang under