Fotocollage på VAK

VAK - en danskonsert

Välkommen till Stämmoveckan som tjuvstartar en dag tidigt med kvintetten VAK. VAK har vuxit fram ur musikgruppen Västanvinden och dansduon Agnes & Klara. Tillsammans har de skapat en ensembleform där musiken och dansen ses som likvärdiga uttryck för svensk och nordisk folkmusik. Medlemmarna Albin Myrin, Agnes Rodhe, Erland Westerström, Klara Andersson och Lovis Jacobsson har ett gemensamt intresse för samspelet och kommunikationen som uppstår i spel till dans och dans till spel.

Under våren 2022 skapade kvintetten VAK en scenisk form som varken är en “konsert med dansare” eller en “dansföreställning med musiker”. Istället har de valt att kalla det danskonsert. I den får publiken ta del av lusten, glädjen och nyfikenheten som VAK, med sina instrument cittern, klarinett, munspel och kroppar, har i utforskandet av den folkliga musiken. 2023 nominerades VAK till Årets nykomling på Folk och Världsmusikgalan.

Tid: 14-15 Passa också på att delta i workshop med VAK

Välkommen till en workshop i folkdans, på grundläggande nivå. Vi kommer att fokusera på samspelet mellan musiken och dansen där du får prova att hitta ett gemensamt sväng och känna musiken. Under workshopen går vi igenom grundläggande rörelser och tekniker så du behöver inga förkunskaper. Vi kommer att dansa både en och en och två och två och dansar till livemusik. Du behöver inte ta med någon danspartner, men ta gärna med så många vänner du vill till kursen!

Kursen ger ett smakprov på det perspektiv kvintetten VAK jobbar med, och det är ett unikt tillfälle att både få möjlighet att prova dansa och ta del av danskonserten en stund senare.

Konserten/föreläsningen äger rum inomhus under Sturladus mäktiga bjälkar och miljön på Gammelgården är en upplevelse i sig. Smörgåsar, hembakat fika, glass och kaffe finns till försäljning i kaféet som stänger kl 17. Vi serverar lunch mellan 12-15.